www.lanjelin.se

Tänk om man fungerade

Posted on 18th januari 2012 by admin in Vardagliga ting

Ja tänk om man fungerade lite normalt och hade lite ordning på vardagen men icke. Hinner inte med ett skit av de jag vill då man är dålig hela förmiddagen, sen när kroppen kvicknar till fram mot 13 och är som bäst mellan 14-16 ja då är tiden väldigt kort att hinna med saker. De börjas dessutom bli dax för matlagning och sånt inför kvällen. Sen i slut ändad blir man helt stressad av att man inte hinner med det man skulle behöva. Lägg ner kraven får jag ständigt höra… Ja visst så man också se det när man inte lever med detta.

Lägga ner kraven kan man göra om man håller på med en massa i livet. Men när man kommit till den nivån då det hänger på att bara göra de absolut nödvändigaste sysslorna som tvätta, ta köket och laga mat. Då finns det inte så mycket att lägga ner längre. Men att få någon att inse det är lögn i helvette.

Här inne har man inte en chans att hinna skriva något och på sisitonde har man bara kännt sig blockerad och inte kunnat skriva heller. Sen har nya medicinen plus omläggning av resten av medicinerna gjort är helt kockobäng känns de som. Kommer på mer och  mer som jag tror är biverkningar. Började med trötthet att ja somnade men de försvann efter 2-3 dagar. Sen kom man in i den bekanta akvarie stadiet där man inte känner sig delaktig i ”nuet” utan man är i ngn dimma. Muntorrhet är ju vanligt på alla mediciner så de är ja inte överraskad av. Funlighet däremot… man är jätte fumlig på så sätt när man ska ta i saker, lyfta saker och gå. Snubblar på allt böjligt och känns som man inte har kontroll på va man går, tappar saker och klantar mig.

Idag har jag iaf haft trevligt  besök i form av grannen som kom över på en ”Snabbfika” på 3 timmar ;-) . Fick fina blommor av henne också, hon är alltid omtänksam om alla hon känner. Hjälper, muntrar upp och finns till en riktig pärla för många tror jag.

Hon kom samtidigt som Sevicekillen kom och servade vår fläkt/ventilation. Jösses amalia så mycket skit som de var i dem ändå har jag gjort rent efter instruktionsboken. Men de visade ju sig att man ska plocka ut en massa och göra rent som inte står i den boken, för de va på baksidan allt skit satt i alla filter, vilket jag också trott för de borde logiskt va så. Men inte har jag tordats plocka isär de där när det inte ens står att man ska göra så. Iaf inte med våran dåliga ventilation här hemma som inte funkar 100%. Tänker inte riskera att ställa till det mera.

Ne nu dax och hänga lite tvätt och köra igång nästa maskin….

Många prover

Posted on 17th januari 2012 by admin in Vardagliga ting,Vovvarna

Idag har jag och mor rännnit fram och tillbaka till djursjukhuset för att kolla upp lite med en vovve. Så de vart många prover som skulle tas vid olika tidpunkter. Så första pausen blev hem och rasta hundar och äta lite lunch innan vi åkte tillbaka igen för nytt prov. Sista timmarna  fick de bli en sväng i Åsby och Hallstahammar för lite tidsfördriv innan de var dax för ett sista prov.

Så ja denna dag gjorde vi inte så mycket mer än just detta. När jag kom hem så var de en trött Inez som bara tjatat om mamma hela dagen. Kvällen var ”räddad” från att göra något hemma då Inez självklart ville bara leka och grejja med mamma nu när man kommit hem.

Fick iaf igång diskmaskinen som började låta mer än jäkligt efter 2 timmars körning, var 45 min kvar och först undrade jag var det var som hände ute på gatan. Tänkte för mig att de va ett jäkla liv ute på vägen?! Men när ja kom ut i köket för att kolla ut genom fönstret så var det diskmaskinen som lät! Wiiiiieeee 6 månader gammal så blir och ringa om den och hoppas de kommer och lagar den inom kort…

Sen skulle jag ordna en del på datorn va de tänkt på kvällen men allt gick bara åt skogen så la ner hela kittet och drog på mig hörlurna och talbok, la mig på soffan och lät natta inta position så att säga.

Oj va vattnet rinner fort…

Posted on 16th januari 2012 by admin in Vardagliga ting

under broarna just nu…

Blir inte mycket tid till blogga som vanligt känns de som! 2012:s första inlägg om man räknar bort nyårsafton.

Har faktiskt uppnått lite av mina personliga nyårslöften, sånna som förhoppningsvis ska göra att man kan må lite bättre och få ut lite mer av livet som man inte känner man har för att det har vart för inrutat pga värk och dåligt mående!

Ska ta och ta tag i lite saker som man pysslade med innan olyckan hände och som dog med den, som nu vart dött i 10 år! Lite skoj man träffat på en person med samma intresse så hoppas kunna göra något av det den dagen man lär känna varann bättre. Fast till och börja med får de bli en mail och lite msn.

Har blivit lite bakslag en vecka nu efter jag var på nya vårdcentralen och fick hela kittet av mediciner omrumstrerade och omorganiserade. Det togs bort medicin samtidigt som jag fick en ny… Hugha… den har gjort att man mått där efter sen i torsdags när jag började med den.

AF går de så där med, deprimerande hur de sköter sig och hur de behandlar folk! Otroligt att de tror de kan jobba med personer när de inte ens läser vad som hänt tidigare eller deras egna utredning de gjort på än, så de vet något! Undrar varför vi skattebetalare ska behöva betala en massa pengar för något de sen inte använder sig av!? Men men det är väl som vanligt tyvärr.

Denna helg har gått i ”Städa ut julen” tema. Allt är klart utom dukar och gardiner som ska bytas ut. Men måste ha lite hjälp att släpa ner strykbrädan, den får jag inte ner själv. A jobbar hela helgen pga sjukdom som vanligt på den arbetsplatsen. Var hans lediga helg egentligen, men de va kaos och eftersom inga extrajobbare ställer upp så måste ordinarie personal jobba dygnet runt.

Nej nu slutsvamlat och dax för att sätta igång en maskin tvätt med Inez kläder. Finns en massa och tvätta nu så de är fram med vanisch och fixa fläckarna innan de åker i maskinen.

Ha en bra dag!

Nyårsafton

Posted on 31st december 2011 by admin in Det ska vi FIRA!,Vardagliga ting

Började med att man var extremt trött och seg efter tagit Atarax mot klåda igår kväll. Har tom delat tabletten och tog bara en halva, trodde de skulle blivit lite bättre men näe… Super mot klådan men skit för man blir som en zombie i 2 dagar.

Här hemma har de inte gjorts många knop idag, alla lika trötta. Till sist lyckades vi ta oss till Tuna P för att få simkortet till Ipaden klippt så de passade till den.

Efter de vart de hemfärd igen och lite förberedelse till kvällens mat så man slipper göra allt på en och samma gång. Skönt när de går lite smidagare.

Tråkigt nog så finns de inte ett dugg på hela kvällen att kolla på! Helt sannslöst att de inte kan lägga något bra att se innan tolvslaget… Efter så kommer de många filmer på olika kanaler men då är de ju inte direkt lika intressant. Utan hade vart kul och fördrivit tiden nu innan tolvslaget.

De skjuts för fulla muggar här, raketer och små smällare till värsta bomberna ibland, så man lättar ur soffan! En sak verkar ju va säker och de är att folk inte är fattiga med tanke på att man frivilligt eldar upp pengarna…

Till sist blev de lite mat; potatisgratäng med helstekt fläskfilé vid 21  (för en timme sen) så nu är man fortfarande tokmätt! Undrar vart den där chokladmoussén ska få plats och kexen, osten, frukten… Aja de överlever några dagar så behöver inte gå åt i kväll. Ska iaf gå ut och plocka ut moussén ur kylen utifall de skulle gå ner om ett tag ;-)

Inez somnade totalt ovaggad vid 19.30 och sover som en stock… Hon har vart jätte glad hela dagen trots hon också vart lite trött idag.

Nu har klockan hunnit bli 23… så maten har sjunkit lite. Får nog bli lite chokladmoussé med mago och hallon nu ;-)

Gott Slut till Er alla och ett Gott Nytt År!

Hur var de nu?!

Posted on 31st december 2011 by admin in Kul Grejjor,Vardagliga ting

Gott Nytt År!

Posted on 31st december 2011 by admin in Vardagliga ting

Juldagen

Posted on 25th december 2011 by admin in Det ska vi FIRA!,Inez,Vardagliga ting

Idag blir det lite julafton nr2, då bror med familj kommer och firar med oss. Trötta på julmat är vi alla, de räckte med de lilla vi åt igår. Så dagen till ära fick de bli Krämig Kyckling gratäng som vi åt nere hos farmor i somras. Det var lika gott som jag mindes det. Skönt att slippa all julmat som sagt.

Här är ”Gurra Snurra” eller nu mer ”Hocky Gurra” som får agera tomte tillsammans med Inez som sitter som ett tänt ljus nedanför och tittar.

Blev inte så mycket göra denna dag, man märker att alla firat julafton en gång redan. Så blir lite prat mat, fika, tv och julklappsöppnig. Vi vill tacka för alla fina klappar Inez fått och vi fått av alla! Nedan Pysmasen som inez tog på sig direkt hon öppnat paketet och som vi sen inte fick av henne på ett par dagar *s*.  Hon och kläder….

Julafton

Posted on 24th december 2011 by admin in Det ska vi FIRA!,Vardagliga ting

Började med inte en gnutta sömn, har vart tooootalt klarvaken hela natten! Precis när man lagom började bli lite slö på morgonkvisten så vaknade Inez kl.5!!! Wiiieeeee sån dag man såg framför sig…

Hon har vart sjuk en stund nu och har en riktig rethosta och hostmedicinen hjälper inte. Så hon har inte sovit ordentligt på några nätter.

Hur som hellst så var det bara te och kliva upp klockan 5 då… Blev förvånad att man inte var totalt väck utan vi alla kände oss relativt pigga iaf. På ett sätt var de bra och komma upp tidigt, vilket betydde att man kunde börja med förberedelserna av maten. Så de blev att skala potatis, koka ägg, steka lök, ta fram det som skulle ur frysen och pyssla lite. Sen var det klart tills de va dax att sätta igång med maten vid 13.30.

Snacka om en dam med mycket stora ögon när hon kom ner i vardagsrummet och fick se julklapparna under granen!! Hon stod alldelens stilla och bara stirrade, hon visste nog inte ens vad hon skulle säga. När vi sa åt henne att hon fick ta ett paket och öppna så sken hon som en sol och tog de minsta paketet. Som det var ett barnsett med träslevar, stekspade, slev och annat i, var inte riktigt det paketet vi räknat med hon skulle ta så de fick bli ett till och dåååå blev de grejja av! Det var en stekpanna med tillbehör, hon lagade mat konstant jag vet inte hur länge.

När pysslet blev klart så vart de en lugn förmiddag. Pratade med mormor och de skulle ta en sväng förbi ett apotek och titta om de hittade något mot Inez rethosta. Sen kom de skapligt tidigt till Inez glädje, hon har stampat och trampat hela morgonen i väntan på dem.

Som vanligt blev det att äta under Kalle fast jag hade beräknat att äta innan så man för en gångs skull kunde sätta ner häcken i soffan och kolla på det. Men men Jansonen ville inte bli klar som jag beräknat så de tog längre tid.

Sen vart de lite klapp öppning vilket Inez inte är så ”frammåt” till. Men de gick bättre i år än va de gjort tidigare. Hon vart lycklig över sitt nya sätt med kaffepanna, koppar med fat och anssetter (hur de nu stavas) i Hello Kitty! Sen vart de mycket ”micrat” när hon hade öppnat paketet med microvågsugnen i och ännu mer micrat blev de när de öppnades paket med mackor, på lägg, grösaker och grejjor (allt gjort i tyg). Så de gjordes mackor, stektes korv, micrade mat och vet inte allt! De största paketet ville hon absolut inte öppna av ngn anledning, hon undvek det totalt hela tiden, sen var de till sist bara det paketet kvar men de skulle hon inte öppna iaf… Sen tog A det och började öppna lite o då till sist så hjälpte hon till!! Det va ju en dammsugare, tråkigt nog fick mormor o morfar fel batterier till den så kunde inte få igång den ikväll.

Morfar och mormor åkte hem skapligt, inez mådde inte hundra eftersom hon e förkyld så de behövdes tidig läggdax för henne också. Så alla behövde nog en tidig kväll. Blir mer firande i morgon då bror med familj kommer också.

Önskar alla en riktigt God Jul!

Posted on 24th december 2011 by admin in Vardagliga ting

Grattis Mormor!

Posted on 23rd december 2011 by admin in Det ska vi FIRA!,Vardagliga ting

 

Åkte ut till mormor och morfar runt 14 taget…  Hade planerat att Inez kunnat vara där en stund medans jag tog en sväng förbi stan för att hämta mina glasögon. MEN MEN MEN de var ju kaos i stan så de slutade med att jag hoppade över det. Får bli på någon mellandag, då de kanske inte är riktigt lika mycket som just dagen före julafton.

Inez febrig, hostig, ont i halsen och dåligt med röst… På minner exakt om det som jag åkte på i november! Men hon var glad och busade lite och sa BÖÖÖÖÖ och skulle skrämmas och grejjade en stun. Men vi åkte hem vid 18 redan då jag hade mina misstankar om att det snart skulle gå åt andra hållet och hon blir helt slut. Så mormor och morfars julskinka blev räddad i år, ingen provsmak denna uppesittar kväll som vi brukar ha.

Fika med kaffetårta blev det och Inez smaskade i sig en bit trots de vart dåligt med ätande sen i tisdags då hon blev sjuk. Lika dant när jag gjorde tårtan i går så var de någon som skrapade ur bunken och smaskade. Hon älskar den smeten.

Hur som hellst så dröjde det inte länge innan det blev sängen för gumman, redan 19.15 sov hon. Hann knappt få i henne hostmedicin och alvedon innan hon sov som en stock!

Nu antar jag att sängen väntar… blir nog upp skapligt i morrn och koka lite risgrynsgröt. Måste ju ha de klassiska Julaftonsfrukosten risgrynsgröt med skinkmacka!

Natti Alla

Inez feber

Posted on 8th december 2011 by admin in Inez,Vardagliga ting

Idag blev de min tur att VAB, då Inez feber går upp och ner som på en ekg-kurva.

Hon var pigg på morgonen och förmiddagen trots 39.8. Hon ville grejja så  vi bakade lite kakor, hon fick egen deg och grejja med fast de mesta av degen hamnade nog i magen ;-) . Men när febern slog till ännu mer så blev de paus. Hon somnade och sov två timmar, sen var hon faktiskt lite piggare igen en stund. Hon fick alvedon innan hon somnade så den gjorde väl lite verkan.

Jag bakade vidare under tiden så de blev lite Dasslock som kakorna kallas och sen knäcksnitt, gjorde en till deg att baka löv med men den va helt omöjlig att baka med så de sket sig. Ska testa en gång till och pröva lite annat och se om man kan få ordning på degen.

Det tog hela dagen med baket för Dasslocken tar 40 min och grädda en plåt av! Så ja, tiden gick kan man säga men fördelen är att man har tid att vila då, så kroppen blir inte lika paj då.

Bullbak hela dagen!

Posted on 3rd december 2011 by admin in Inez,Vardagliga ting

Idag har jag och Inez bara bakat bullar!

Vi började vid 9.30 och göra första degen, jag gjorde inte så mycket utan inez fixade jästen och bearbetning av degen tills den sista omgången mjöl skulle i och de va dax och ta i en del för att få den blandad.

Det blev 4 degar, 2 till oss och 2 till mormor. För min del sååå klart bara saffransbullar (med vaniljsmet som fyllning) denna tid på året, då ja älskar saffran! Till mormor gjorde vi längder och bullar, i saffran och vanlig deg med diverse fyllning.


Inez tog gärna hand om visparna efter smeten var klar!

Damen hon bakade och bakade, med sin lilla deg hon hade. Det kavlades och gjorde figurer genom ”peppakakas formar” som även funkar till bulldeg *s*.

Dagis som har hållt på att bakat en massa till Lucia… de tycke Inez va en rackare på att kavla ;-) , kan de bero på att hon bakat med mamma sen hon kunde sitta nästan!?

Kyla och minusgrader ;-)

Posted on 1st december 2011 by admin in Vardagliga ting

Idag har det var för mycket gå för min kropp! 3 man mindre i styrkan så de va mer än mycket att göra. Lyckades bli 3 bilar som avlöste varann med att vara färdiglastade, alla tre skulle kontrolleras. Så det blev ett himla rännande då de hade många butiker på varje bil och varje butiks ”line” (linje) ska kontrolleras så rätt pall är tagna och de inte missat ngt. Kylen och frysen är mindre trevlig att leta runt i, då man inte riktigt hittar 100% där inne. Det är kylen och frysen som sitter i kroppen nu, riktigt rejäl värk men imorrn är man ledig så de hinner bli bättre tills nästa arbetspass.

Det är 1 December idag och man ska behöva gå in i en stooooor frys för att få kyla och minusgrader närmare -38! Sannslöst att det är 8 grader varmt när man åker hem från jobbet… Jodå biltermometern stod på 8 grader, trots det blåster riktigt snålt ute!

Höll inte på att komma så långt när ja skulle åka hem idag från jobbet då min larmdosa till bilen helt lagt av så gick inte att låsa upp bilen med den så blev tvungen att låsa upp bilen med nykeln, så larmet gick igång så de ekade bland byggnaderna. Som tur va gick det att få av larmet… Skulle öppna den där dosan nu ikväll när ja kom hem men finns ingen skruv ngn stans så den ska tydligen ”bändas” upp på ngt sätt… bara hoppas de inte blir skit av den när man ska få upp den, då kan de bli problem…

Inez blev lycklig idag när hon kom hen då hon fick se sin adventskalender på bordet med alla tomtar på! Hon är tokig i tomtar… Sen kom hon på att hon har ju en sån hemma hos morfar och mormor också, så antar att det ska mumsas choklad där i morgon när vi åker ut dit. Ska skjutsa mormor och eva till bussen i morrn då de ska till finland och kolla hundutställningen.

Nehej dax och ta ut hundar och ge dem kvällsmaten, damen och A sover redan som två stockar!

En ögd

Posted on 29th november 2011 by admin in Vardagliga ting

Idag blev det att läman in bilen för att byta ena framlyktan. Då bilvärlden vet hur man ska bygga bilar så att mer eller mindre ingen privatperson ska kunna byta ngn del själv. Framlyktans glas och insats gick till och med under kanten på hela plastpartiet fram som ska vara någon slags frpn och stötfångare i ett. Så de kändes som hela fronten på bilen skulle monteras ner för att få bort en lyktjävel på ren svenska!

Dagen slutade med att de ringde för delarna de beställt passade ej så de hade beställt en ny variant 600kr dyrare dvs volvo original a´2200kr för en framlykta! Volvo V40 är iaf ingen hit att ha för vad jag lärt mig så finns de alltid en massa olika delar till dem som SKA passa utan att köpa volvo original men i slutänden passar inte ett skit knapp originalet för de är så annorlunda per årsmodell. Men de sistnämnda är säkert lika dant på andra modeller och märken också.

Så nu får man sen den 12 december om de dyker upp ngt annat på den efter bilbesiktingen… Handbromsen är alltid en sak man undrar över hur de ska gå, så de återstår att se…

Vilket fall  som hellst så de får behålla bilen över natten, orkar inte ränna och hämta ikväll och lämna igen i morrn när man inte ska ha bilen till ngt akut.

Storm

Posted on 28th november 2011 by admin in Vardagliga ting


Bild lånad från Eskilstuna Kuriren, Foto: Anders Nilsson

Oj vad det blåst och stormat… Till och med våran fina gran här på byn har blåst omkull.
Får hoppas de snart reser upp den igen då den ståtligt pryder och livar upp torget!

Advent!

Posted on 27th november 2011 by admin in Inez,Vardagliga ting

Ojjoj vilken dag… STÄÄÄÄÄÄDNING i sannslösa mängder… Början me att försöka få ner allt i källaren som hör hemma där. A började 6 i morse och bära, bära och bära!

Jag började med övervåningen som vi fortfarade håller på att beta av bit för bit efter renoveringen. Så nu har jag kommit till gardiner, dukar och tyger. Eftersom alla julgardiner och juldukar ska fram så passade jag på att ta hela kittet. Det tog en timme och få ordning på det men skönt att bli av med påsar, lådor och annat som de låg tyger och sånt i.

Sen blev det och rensa Inez rum! Dax att gå igenom hennes leksaker, sortera upp dem och sen plocka bort sånt som inte leks med längre eller rättare sagt sånt hon växt ur.  Dels för de va kaos i rummet och sen för att de närmar sig jul och födelse dag för henne så de ramlar säker in någon mer pryl under det närmaste 2 månaderna. De vart riktigt fint i rummet nu igen, 5 minuter innan hon dragit ut allt igen! Men vi måste åka till IKEA och köpa lådor till bokhyllan så varje sak kan få sin plats, då blir de enklare att plocka undan.

När det va klart på övervåningen så var de dax för BV. Plockade ner alla gardiner, torkade ur fönstren, tvättade fönstren och gick igenom alla blommor innan de fick bli julgardiner och advents stakar i fönstren. Köket och hallen får ha adventsstjärnor. Sen fick de fina julstjärnorna som vi fått av mamma, flytta in i köksfönstret och fönstret vid matbordet. I hallen hoppade jag över att ha någon julstjärna i år för de blir alltid fula och trivs ej med tillvaron där ute men det är nog pga kylan som kommer in när man går in och ut genom dörren… eller ja den kyla som normalt sett är nu i november inte denna sommarvärme *s*.

Sen fanns det gott om grejjer över allt att plocka undan plus Inez leksaker här nere i Vrummet som var hur mycket som hellst för hon har släpat ner halva hennes rum! Så ytterligare en sortering av leksaker blev det och jösses va plats de va i vrummet igen när vi fick halvera leksaksmängden!

O tvätt i mängder har de blivit när hundbäddar byts ut och en massa tvätt som hittats på övervåningen kom ner så nu är badrummet här nere fullt av tvätt IGEN! Så det blir och nöta som ett gnu igen för att komma ner i tvätthögen. Var så nöjd innan vi började med dagen att nu kunde man börja sköja upp juldukar och sånt till julen men ack va man misstog sig… bara börja om med mattor, handukar och hundgrejjor igen.

Hann dock inte med allt så golven är kvar och om-möbleringen av stora byrån och de 2 mindre förvaringarna vi har i hallen, det hanns inte med idag. Fast det känns som småpotatis just nu, det får bli under veckan.

Vid 17 taget så rullade vi förbi skosulefabriken och köpte varsin hamburgare för vi hade inte ätit på hela dagen! Tog med maten ut till m&m då vi skulle se om damen ville komma hem. Men de visade sig vara mindre inressant att mamma och pappa kom, lika dant att åka hem för när vi frågade henne om hon ville åka hem så vart de lång betänketid innan de svarades.

Va nyss ute med hundarn och man är färdig att blåsa omkull ibland, det är sannslöst vad det stormar ute! Är man inte beredd när vindskjutsarna kommer så kan man banne mig åka med!

Jaaaaa nu till sist så är de lugnt, men nu är man tooooootalt slut och kroppen värker mer än någonsinn MEN det är fint hemma äntligen igen!