www.lanjelin.se

Arbetsterapeut

Posted on 31st januari 2011 by admin in Vägen till framtiden

Jahapp och då har de vart träff med arbetsterapeut också… En dam jag träffat förr, då hon fixade höj/sänkbart bord & stol till en arbetsplats jag jobbade på då.

Som vanligt så va det de gamla vanliga testerna man alltid får göra hos sånna. Eftersom jag hade gjort Försäkringsmedicinsk utredning och gjort de där testerna ännu mer specifikt så tyckte hon inte de var så vidare aktuellt just nu. Vilket jag blev mer än överlycklig för!!! För så VIDRIGT dåligt ja mådde under just dessa prover vill ja aldrig i mitt liv må igen, de triggade igång nacken, synrubbingar, yrsel och migrän. Så tackar absolut inte nej till att slippa…

Blir kanske någon vidare träff senare men hon tyckte att hon ville lugna sig så jag kunde göra alla andra tester, träffar, inviduella samtal, person förvaringen mm som är pg nu och de tackar jag för!

GRATTIS Skatten!!

Posted on 30th januari 2011 by admin in Inez

Grattis till INEZ! Hipp Hipp Hurrah, Hurrah, Hurrah på DIN 3 års dag!!

Firat Inez 3 års dag

Posted on 29th januari 2011 by admin in Vardagliga ting

 

Idag blev de fira Skatten som redan blir 3 år (imorgon den 30 jan)!! Stora tjejen… Fick bli idag då det var jobb och annat i morrn för några. Morfar, Mormor och Robban, Susanne & Viktor kom över på smörgåstårta och fika.

Hon var överlycklig när alla eller nästan alla kom ;-) . Fast idag vart de liten krock då morfar gick för att parkera bilen och hon var så orolig att morfar inte var med… Vi sa till henne att morfar kommer snart och precis då kommer både bror med familj och morfar samtidigt… Men hon fick se bror först och inte morfar så blev reaktion kan man säga… Men när hon fick se morfar blev de bättre och efter bror kommit in så släppte det. Brorsan och inez busade till och med idag och han fick puss och kram när de åkte!!!

Tusen tack för den välbehövda presenten!!

Studievägledare

Posted on 28th januari 2011 by admin in Vägen till framtiden,Vardagliga ting

Var iväg till studievägledaren idag på MDH, men tycker inte ja blev ett skit klokare för att uttrycka sig på ren svenska! Enda man kunde konstatera var att det jag ville läsa fanns inte som distanskurser. Som vanligt har man häcken bakåt och näsan frammåt, känns som min vanliga tur!! Trött på att allt man försöker med, ska gå emot än men är väl så i livet antar jag.

Hon tog kopior på mina betyg som hon var så imponerad över. Vad det nu var att vara imponerad över, det vet ja ej. Att jag har så mycket ämnen beror ju på att jag pluggade in många Ma A-C, Eng A-B, Sv A-B, Sh A bara för att få högskolekompetens 2002 när jag sökte till högskolan. Man måste ju plugga in massor med ämnen bara för att få tillräckligt med poäng, inte bara för att ha rätt behörighet. Men jag lämnade in ansökningen 4 dagar innan bilolyckan och så klart kom jag in! Problemet var bara att jag mådde så dåligt att var tvungen och sluta efter någon månad.

Hur som hellst blir det återbesök om ett par veckor igen. Studievägledaren skulle kolla upp mina betyg ordentligt om allt var giltigt eller om det är något som faller på de nya reglerna. Ska bli spännande och se om jag fortfarande har högskole behörighet eller ej, jag misstänker att jag inte har det. Reglerna har ju iofs ändrats många ggr sen jag slutade högskolan men jag kommer ihåg att de ändrades precis efter jag börjat 2002  och skulle jag sökt då hade jag inte kommit in för att man skulle haft mer poäng än jag hade då.

Jag skulle fundera på vad jag ville jobba som, vilket yrke jag var intresserad av… Problemet är att jag har ingen aning vad alla yrkesbenämningar heter! Jag vet vad jag vill plugga men inte en aning var man jobbar med det eller i vilken yrkesbenämning man kan jobba med det i?! Ja visst tolk, då jobbar man som det och översättare lika dant… men som översättare kan man ju jobba med hur mycket som hellst! Sen allt annat man kan jobba med som ja inte har en susning om vad det är?!

Lungplus

Posted on 27th januari 2011 by admin in Vardagliga ting


Två gossesjuka myspysisar Inez & Totta

Jo, dagen har bestått i att få upp alla gardiner i v-rum och vid matbordet, hall och kök tog jag här om dagen. Det tog all evighet idag kändes de som pga att jag strök nog varje längd i 20 min till v-rummet, näst intill omöjliga att få släta bara för jag tvättade dem innan jag lade undan dem. Så ja, släta är de inte iaf, men det får duga.

Egentligen vore det säkert bäst om man duschade gardinerna rätt ordentligt fuktiga och sen stoppa dem i en påse och låta dem ligga gära en dag innan man stryker dem, då blir de kanon släta. Bara att jag kom ej ihåg och lägga dem i ”blöt” i går kväll.

Sen har de blivit tvätt av sofföverdragen, iaf en omgång är klar. Nu ska nästa omgång in i maskinen som tar en evighet på sig att tvätta grovtvätt 2h 50min! Ju mer energisnål maskin man har dessto längre tid tar programmen, vilket låter helt bakvänt i mina öron iaf..

Var himla fint väder idag och astman skötte sig rätt bra så blev lite längre prommis med hundarna i solen. Kan dock inte gå några långpromenader som man gjorde förr eftersom Lessi och Ludde är så pass gamla nu. Men de är fortfarande fräscha för sin ålder så en lite bit extra fixar dom utan problem.


Bild lånad från Apoteket:
http://www.apoteket.se/privatpersoner/radochprodukter/Sidor/AllergioAstma_Astma_Omastma_Omastma.aspx

Måste försöka skramla ihop några kronor så man kan köpa sig en Värmeväxlare  a´250kr (Lungplus, heter de på apoteket), så man kan vistas ute i alla väder utan att får atsma hela tiden! Igår var det hemskt, höll inte på att ta mig till och från dagis på förmiddagen när ja skulle lämna Inez. Efterdyningarna är värst av medicinerna… man blir tooootalt matt så man knappt orkar lyfta en hand. Svårt att föreställa sig om man inte har upplevt det.

Nej slut på lillpausen, dax och pytsa i nästa omgång Sofföverdrag i maskinen!

Städ dag

Posted on 24th januari 2011 by admin in Vardagliga ting

Idag har det vart städdag… Men de syns inte *s*.

Är dags igen och göra sånt där man inte göra varje vecka dvs. dra fram sprisen och skura den och bakom den, skura ur kylen, frosta av frysen, torka ur alla lådor och de där plastgrejjorna man ha besticken i. Nu är nästan allt det gjort för denna gång, enda som saknas är frysen som jag verkligen ville få gjord idag men det har vart lite för varmt ute tycker jag för att ställa ut frysvarorna så man kan frosta av den. Hoppas på kallgrader sent ikväll, verkar som enda chansen och få den gjord är att göra den seeeeen kväll eller på natta för att kolla åt kylan ute. Är ju fisvarma vårdagar ute nu :-( , man kan ju tror våren redan är här men hoppas den dröjjer en stund till iaf!

Nu är man toooooootalt slut i kroppen, var mer än vad den ville idag, men nu är de gjort. Har inte mycket hemma och äta så man har inte ätit allt för mycket idag så är nog därför man mår sämre än nödvändigt. Men i morrn är det handling som gäller! Lite därför ja ville få kyl och frys gjorda innan man fyller på dem.

Ooooootroligt nog ska ja få pengar denna månad så man kanske kan handla på sig lite mat och fylla på skåpen igen efter många månader!!! Problemet är att man är van att bara handla de absolut nödvändiga och inte har några ”runtomkring” saker att tillaga maten med så det är svårt att skriva handlingslista nu.

Känner att det blir nog tidig kväll ikväll, verkar inte bli speciellt kallt så man kan ta frysen iaf. Lägger mig nog i sängen och kollar på Familjen Annorlunda och Spårlöst. Det Okända får man kolla reprisen på lördag eftersom de går samtidigt som Spårlöst.

Ne nu försöka få något i magen innan klockan drar iväg allt för mycket.

Lördag

Posted on 22nd januari 2011 by admin in Inez,Vardagliga ting


En glad Inez på 9 månader… Var ett tag sen dess…

Lördagen har var så där. A har jobbat och inez sliten som tusan och diarré…

Jag och Inez har bara vart hemma och inte gjort mycket. Inez var väldigt hänging/trött och sen hade hon sin diarée som inte blivit av med sen hon hade sin magsjuka.

Det har lekts lite med dockor, ritat och grejjat men de blev snart nog en tupplur på dagen.

Jag blev helt enkelt inte mycket av denna dag. Vi skulle åkt till Kejll & Co för att fixa kablar så jag kan koppla in min gamla Micro ATA disk (den som satt i min laptop)  i en anna dator så jag kan få ur det som ligger på den. Men det får bli i morrn om alla är fit for fight.

Så vi säger natti för denna dag och hoppas på en bättre dag i morrn!

Magsjuka börjat om…

Posted on 21st januari 2011 by admin in Inez,Vardagliga ting

Hmmm på Förskolan har magsjukan börjat om igen… Inez kräks inte iaf men andra änden kommer de dessto mer ur. Varje unge var mer el mindre lös i magen och vissa har kräks igen så vad göra? 48 timmars regeln på lös mage blir ju 648 timmar för Inez blir aldrig 100 procent bra i magen för ens minst 1,5 v efter hon haft magsjuka av något slag. Asch visar sig hur de blir med den saken, blir väl bra någon gång ;-)

Vi är inte bättre i magen någon hemma men hoppas snart på förbättring. Har vart svårt att komma igång med maten och sen mycket rummel och magknip som inte vill försvinna. Men ska tydligen va mycke konstigheter som alla åker på nu så kanske är något annat mysko.

Drömmer :-P

Posted on 20th januari 2011 by admin in Vardagliga ting

 

Kandidatprogrammet i språk och humaniora, 180 hp, med allmän inriktning…. Mmmmmumma!

eller…

Datavetenskapliga programmet, 180 hp, Mjukvaruutveckling.

 

Ja drömma kostar ju inga ”penglurs”!! (Klickbara programnamn).

Anmäld till något ”grejs”

Posted on 19th januari 2011 by admin in Vägen till framtiden

Min arbetsförmedlare ringde idag och han fråga igen om han skulle anmäla mig till den där grejjen han nämde när jag träffade honom sist. Vet ännu inte vad det är men Johan tror det är något som passar mig bra, så då kör vi.

Johan talade om att han hade läst i datorn på anteckningarna som den förra arbetsförmedlare skrivit att jag är en krävande person när det kommer till att det ska hända saker *s*. Han hade oxå skrivit att jag inte tycker om att ”dra benen” efter mig ;-) .
Hehe, det stämmer ju, ställer de krav på mig så kan de ”ge sig på” att jag också ställer hööööga krav på dem! Ingen kan då gnälla på att man inte gör något, iaf.

Ja, så de händer saker iaf, hur vida de leder till något (förmodligen inte) vet ja inte, de visar väl sig. Man får pengar och det händer något… PENGAR ja, ojjoj det var länge sen sist, kommer knappt ihåg hur det var att få pengar! Lyckades få mina första 700kr (från mammapenning) i tisdags!!!! Får hoppas Förskingringskassan kan strula klart någon gång och betala ut mina Aktivitetsstöds pengar också, men det verkar ta ett kvartal eller så, som vanligt.

Nu väntar jag på brevet i låddan som Johan skulle skicka angående denna ”grejj” så man får veta när jag ska börja. Fanns tydligen restplatser över så han tvingade dem att anta mig på en av dem *s*.  Gillar när de är lite klös i handläggaren!

Länden på ”grejjen” var 8-12 veckor beroende på, tydligen styrs allt av ens behov… vilket behov vet ja dock inte. Sen pågår den allt mellan 5-20 timmar i veckan beroende på hur mycket man klarar, är tydligen behovsanpassat. Så ja, man får se va de blir av det.

Arbetspsykolog

Posted on 18th januari 2011 by admin in Vägen till framtiden

Idag var det arbetsförmedlingen igen och en arbetspsykolog… till vilken nytta vet ja ej. Blir lika shockad varje gång man möter trevliga människor, man är inte bortskämd med det inom Förskingringskassan och förnedringsvården (landstinget). 

Hon förhörde sig om hela mitt liv från barndom till dags dato. Hon hade väldigt stor huvudvärk på mobbingen i skolan så de va millioner frågor om det. Visst har det påverkat än massor, man är nog absolut inte den personen idag som man kanske vart om man ej blivit mobbad och haft självförtroende. Största påverkan är nog att man inte litar på folk, vilket syns på antalet vänner & kompisar man har idagens läge dvs inte många. Men jag anser att kvaliteten går före kvantiteten! Hellre få, mycket bra vänner än många kompisar…

Blev anmäld till något test också som tydligen håller på en hel dag från 7-17, fast hon gav direkt förslaget att dela upp det till mig på minst 2 ggr, kanske 3. Finns inte en suck i världshistorien att jag fixa en hel dag! Dessutom inte när man gör en massa tester som påverkar kroppen och man kanske blir sämre pga dem också. Det ska bli spännande och se vad det är för test, det var iaf olika områden som testades för att sen få något sorts slutresultat iform av vägvisning till jobb i framtiden.

Jag tror ju inte mycket på sånt där tjafs men kan ju va kul och göra det ändå *s*, bara för att se om de stämmer över ens med det jag själv tycker ock tänker om vad jag vill göra. Kanske dyker upp något man inte tänkt på också *s*.

Plugga ligger ju närmast, det är ju en dröm att plugga sig till en rejäl utbildning att ha i bagaget. Men åter igen så är det pengar som styr och studielån har ja inte råd att ta. Framför allt inte om man kanske bara kan jobba 50% i framtiden så vill man inte sitta med 3-400000 i lån, never in my life! Allt ska va betalt vid 65år så vill överleva när man bli äldre också.

Magsjuka, magsjuka & magsjuka :-(

Posted on 17th januari 2011 by admin in Vardagliga ting

Long time no see….

Här är vi bara sjuka just nu! Tur jag hann iväg med Inez till Sjukhuset och Logopeden i torsdags. När jag kommit hem så var jag väldigt hungrig och hade ont i magen… men tänkte att jag äter lite så lugnar sig magen. Är också inne i en period då min mage är väldigt dålig på så sätt att de svider, bränner och gurglar runt, visste också att jag hade ätit köttfärsås här om dagen som jag fick vrålont i magen efterråt. Pga det så tänkte ja inte mer än att jag är mer känslig just nu.

Åt och de blev liiiiite bättre, inte mycket så tog till den vanliga kuren med ett glas A-fil. Men nja ville sig inte de heller. Mådde allmänt dåligt och tog en dusch. Reagerade på att jag bara frös hela tiden trots jättevarm dusch. Hann lagom stänga av duschen och stoppa om mig badlakanet sen var det kört, illamående kom som att vända på en hand och sen kom hela magen upp… då var de igång.

Kräktes som en räv, diarré och hög feber, skitdålig torsdag och fredag. Lördagen var lite bättre… DÅ tyckte jag Inez började se vit ut i ansiktet men feberrosig *hmm*… 10 min senare kräktes hon! Så blev hon dålig hela lördagen men natten till söndagen och dagen var bra. Hon var som jag ordentligt sliten efter kräkandet men mådde i övrigt skapligt.

Måndag  (idag) så verkade allt lugt och fint *ack va man kan missta sig!*. A åkte till jobbet och jag hade ställt klocka på 7, jag och inez gick upp och såg fram emot en lång lat morgon med dusch och bad för att sedan göra oss i ordning vid 11 snåret. Sen åka till mormor med inez till 12 och jag fortsätta till Arbetsförmedlingen då jag hade möte 13. Mmmm fin dag, kanon planering!  Tills den sprack ”big time”!

A ringer från jobbet kl.9 och frågar om jag kan hämta honom, då hade han legat och spytt där i 40 min innan han kunde ringa hem!!!! Skit och pannkaka, bara och häva sig iväg, kasta mig några paltor och sen inez och försöka ta sig ner från berget. Höll på att köra fast 4ggr då modden är mäktig uppe på berget, kände bara hur framvagnen reste sig upp mer och mer ju mer jag körde frammåt.

När jag väl kom där ifrån så åkte vi och hämtade en likblek A… Släppte av honom utanför dörren hemma och samlade ihop de ja skulle ha me till A-förmedlingen och lite kläder. Gick inte att ta sig ner i garaget och inte upp på berget för att parkera så fick fortsätta hem till mor och far.

Väl där så badade Inez och jag gjorde mig i ordning tills mormor slutade jobbet. Då blev det fika och sen snart iväg till A-förmedlingen. Gick tack o lov mycket bättre där än vad morgonen gjort *s*. Har fått världens suuuuuuper handläggare (Johan), han är guld värd! Han fixar och donar, kollar upp saker, presenterar alla olika möjligheter, talar om vad han tycker och tror på ett ärligt sätt, inspererar, får än att känna sig välkommen på Af i stället för att känna sig som en handikappad värdelös idiot (som man alltid gjort förr), har ger än möjligheter till massor med saker! När jag fick Johan så var det som att öppna dörren till en ny värld, i jämnförelse mot den tidigare jävla idioten jag hade!

Ne nu har jag suttit och nötit vid datorn hela kvällen och inte blivit klokare på det *s*. Högskolestudier är ingen ide att försöka kolla upp själv, bara ge upp och vänta på tiden jag beställt hos en studievägledare på MDH. Blir inte klok på alla behörigheter!! Har man dem eller inte, hur många om och men och undantag som hellst… rena virr varrrre…

Nu slänga sig i bingen, till vilken nytta vet jag dock inte då jag redan nu känner att det är en natt jag bara kommer snurra som en karusell i sängen och inte få en blund i ögonen.

I morrn A-F igen, får man se va de kan leda till…

Så trååååkigt

Posted on 16th januari 2011 by admin in Vardagliga ting

… att vi inte kunde åka och fira Viktor idag, han fyllde ju faktiskt 15 år den 12 januari så de känns verkligen skit att inte kunna va med och fira honom!

Logoped

Posted on 13th januari 2011 by admin in Inez

Idag var jag och Inez till virushuset dvs sjukhuset på besök hos logopeden. Vi hoppas att hon där igenom kan få en spark i rumpan att börja använda munnen i stället för att visa saker genom tecken/ben/armar/händer/grimasher mm.

Dagens träff gick ut på att leka med massa leksaker och göra olika saker med dem på uppmaning från Logopeden. Allt gick väldigt bra men Inez tänkte med detaljrikt än Logopeden tänkt sig, vilket bara är positivt enligt henne. Hon fick en massa uppmaningar som att ställa kossan på bordet, ställa bilen bakom hästen, sätta flickan på stolen mm.

Fick inte veta något speciellt idag, antar att det var en testomgång för logopeden ska se vad Inez kan eller inte kan. Verkar som det hon testade hade olika ”områden” i någon sorts utvecklings skala, men ja är inte säker. Hoppas få veta mer vid nästa besök.

Däremot fick jag lite information om något som kallas för TAKK, som vi skulle fördjupa oss i mer nästa gång. Kallas också för ”Tecken som stöd”, som tydligen många lite ”modernare” (eller de som satsare lite på utveckling) förskolor använder till alla barn oavsätt om de har något problem eller ej.

TAKK låter väldigt intressant och smart, så det blir att tacka ja till kursen som går i april, maj och juni vid 4 kurs-tillfällen.

Glans is & Fika

Posted on 10th januari 2011 by admin in Inez,Vardagliga ting

Idag var jag och inez in till grannen och fikade. Inez tjatade om det från hon öppnade ögonen tills vi kom dit kl.10.00. Men vi hade jämt göra att ta oss dit och då bor de bara huset brevid vårt, ca 10 meter till deras dörr.

Britt-Marie som hon heter hade dessutom plockat fram en del leksaker som hennes barnbarn brukar leka med, så det blev ännu mer spännande. Tog en timme tills hon kom till bordet och ville ha sin fika.

Har väl aldrig vart med om att Inez smäller i sig fikabröd… Men idag rensade hon alla pepparkakor och en annan sorts kakor så BM tog fram fler som hon också åt upp. Inte vart med om någon gång tidigare. Vet inte vad som flög i henne…

När vi kom hem efter lunch så satt damen igång och leka. Då passade jag på att tvätta 2 maskiner tvätt och sen va torkstället fullt, städade köket och plockade undan en massa kläder.

Sen blev Inez jättetrött vi 15 taget så blev de och mysa i soffan tills maten skulle göras vid 16 taget. Inez satt på bänken och pinucklade med de mesta som fanns i diskstället. Det var ju en del plastburkar och hennes nappflaskor så de höll henne sysselsatt en stund tills pappa kom hem.

Hon skulle behövt sova middag men som vanligt vill hon inte det så de är tufft att hålla henne vaken till 19… Kämpa varje kväll, känns inte roligt att lägga henne kl.18 och sen sova till 08 på morgonen… Då kommer man väl in i att hon sover för mycket och blir trött av det, för hon vaknar inte tidigare bara för man lägger henne tidigare.

Det är så glanshalt ute så visste inte hur jag skulle kunna ta ut hundarna idag. Blev bara kortisar på dagen för de gick helt enkelt inte att gå på blankisen. Mina ben bara gled åt alla håll och lika så hundarnas, de kunde inte heller gå. Det blev bokstavligen Bambi på hal is när vi gick ut, benen var överallt utom där de skulle vara.

Vill få klart…

Posted on 9th januari 2011 by admin in Inez

… Inez rum snart! Är så himla trött på alla leksaker som man håller på att ramla på femhundra elva ggr om dagen! Klart man får räkna med leksaker på golven när man har barn, men kanske inte precis allt de har. Utan att de har ett rum där de kan förvara dem och sen klart att de tar fram en del av dem men kanske inte hela rummet som det blir nu.

 Men vädret eller rättare sagt väglaget verkar aldrig bli något bättre så att de kan kännas lite bättre att åka med släpkärra till Västerås. Behöver verkligen ha Expedit bokhyllan för att kunna göra någon ordning i Inez rum, då det inte finns någon förvaring alls där nu.

Får man iaf hem bokhyllan så har man någon stans att göra av alla hennes böcker, spel och annat plock. Kanske man kan få råd att köpa till Branäs korgarna så man har 8 st så blir det bra förvaring åt dock kläder, lego och andra pinuckler. Då skulle de nog gå att få rätt bra ordning och man skulle slippa ALLT här nere…

Det är ju inte bara hennes leksaker man har i vardagsrummet utan tvättställ, hennes barnvagn ja allt står på nedre våningen så något vardagsrum känns det inte som man har utan mer ett uppställningslager av saker, framför allt vintertid. Så vore underbart om man kunde bli av med de mesta av hennes leksaker, upp till rummet. Sen kunde våren komma så man kan börja använda uteplatsen igen för barnvagn och tvättställ. Framför allt bli väder så man kan ha markisen ute och det fungerar ju inte så länge det snöar…