www.lanjelin.se

En ögd

Posted on 29th november 2011 by admin in Vardagliga ting

Idag blev det att läman in bilen för att byta ena framlyktan. Då bilvärlden vet hur man ska bygga bilar så att mer eller mindre ingen privatperson ska kunna byta ngn del själv. Framlyktans glas och insats gick till och med under kanten på hela plastpartiet fram som ska vara någon slags frpn och stötfångare i ett. Så de kändes som hela fronten på bilen skulle monteras ner för att få bort en lyktjävel på ren svenska!

Dagen slutade med att de ringde för delarna de beställt passade ej så de hade beställt en ny variant 600kr dyrare dvs volvo original a´2200kr för en framlykta! Volvo V40 är iaf ingen hit att ha för vad jag lärt mig så finns de alltid en massa olika delar till dem som SKA passa utan att köpa volvo original men i slutänden passar inte ett skit knapp originalet för de är så annorlunda per årsmodell. Men de sistnämnda är säkert lika dant på andra modeller och märken också.

Så nu får man sen den 12 december om de dyker upp ngt annat på den efter bilbesiktingen… Handbromsen är alltid en sak man undrar över hur de ska gå, så de återstår att se…

Vilket fall  som hellst så de får behålla bilen över natten, orkar inte ränna och hämta ikväll och lämna igen i morrn när man inte ska ha bilen till ngt akut.

Storm

Posted on 28th november 2011 by admin in Vardagliga ting


Bild lånad från Eskilstuna Kuriren, Foto: Anders Nilsson

Oj vad det blåst och stormat… Till och med våran fina gran här på byn har blåst omkull.
Får hoppas de snart reser upp den igen då den ståtligt pryder och livar upp torget!

Grava lax?!

Posted on 28th november 2011 by admin in Recept

Bild och recept lånad från: www.norskfisk.se

Har vart sugen i många år att göra egen gravad lax… Kokt potatis, gravad lax med gravlaxsås, ja det är svårt att slå!!!

Så nu när de åter igen säljs laxsidor billigt så blir man ju sugen och denna gång funderar jag på att göra slag i sak ;-) ! Har efter lite letande hittat hållbarheten också. Det ska hålla sig 1-2 veckor i kylen och upp till 3månader i frysen för det gick visst också att frysa den färdig gravade laxen.

Det får nog bli ett test med det i år… Kollat runt på recept men det verkar i allmänhet vara 1 del salt och 2 delar socker, dill och vitpeppar. Men som sagt kryddorna kan man nog variera i oändlighet. Men för min del blir de nog att testa de traditionella första ggn.

Kryddning (recept från ovan):
Gör en blandning av 2 delar socker och del salt med peppar.
För en filé på ungefär 1,5 kg passar det med 1dl socker och 0,5dl salt och 1 tsk peppar.
Gnid in laxfilén med saltblandningen och lägg på rikligt med färsk dill.

Sen skulle man plasta in fisken och låt ligga i kylen 2 dagar, se till att vänd på filen då och då.

Advent!

Posted on 27th november 2011 by admin in Inez,Vardagliga ting

Ojjoj vilken dag… STÄÄÄÄÄÄDNING i sannslösa mängder… Början me att försöka få ner allt i källaren som hör hemma där. A började 6 i morse och bära, bära och bära!

Jag började med övervåningen som vi fortfarade håller på att beta av bit för bit efter renoveringen. Så nu har jag kommit till gardiner, dukar och tyger. Eftersom alla julgardiner och juldukar ska fram så passade jag på att ta hela kittet. Det tog en timme och få ordning på det men skönt att bli av med påsar, lådor och annat som de låg tyger och sånt i.

Sen blev det och rensa Inez rum! Dax att gå igenom hennes leksaker, sortera upp dem och sen plocka bort sånt som inte leks med längre eller rättare sagt sånt hon växt ur.  Dels för de va kaos i rummet och sen för att de närmar sig jul och födelse dag för henne så de ramlar säker in någon mer pryl under det närmaste 2 månaderna. De vart riktigt fint i rummet nu igen, 5 minuter innan hon dragit ut allt igen! Men vi måste åka till IKEA och köpa lådor till bokhyllan så varje sak kan få sin plats, då blir de enklare att plocka undan.

När det va klart på övervåningen så var de dax för BV. Plockade ner alla gardiner, torkade ur fönstren, tvättade fönstren och gick igenom alla blommor innan de fick bli julgardiner och advents stakar i fönstren. Köket och hallen får ha adventsstjärnor. Sen fick de fina julstjärnorna som vi fått av mamma, flytta in i köksfönstret och fönstret vid matbordet. I hallen hoppade jag över att ha någon julstjärna i år för de blir alltid fula och trivs ej med tillvaron där ute men det är nog pga kylan som kommer in när man går in och ut genom dörren… eller ja den kyla som normalt sett är nu i november inte denna sommarvärme *s*.

Sen fanns det gott om grejjer över allt att plocka undan plus Inez leksaker här nere i Vrummet som var hur mycket som hellst för hon har släpat ner halva hennes rum! Så ytterligare en sortering av leksaker blev det och jösses va plats de va i vrummet igen när vi fick halvera leksaksmängden!

O tvätt i mängder har de blivit när hundbäddar byts ut och en massa tvätt som hittats på övervåningen kom ner så nu är badrummet här nere fullt av tvätt IGEN! Så det blir och nöta som ett gnu igen för att komma ner i tvätthögen. Var så nöjd innan vi började med dagen att nu kunde man börja sköja upp juldukar och sånt till julen men ack va man misstog sig… bara börja om med mattor, handukar och hundgrejjor igen.

Hann dock inte med allt så golven är kvar och om-möbleringen av stora byrån och de 2 mindre förvaringarna vi har i hallen, det hanns inte med idag. Fast det känns som småpotatis just nu, det får bli under veckan.

Vid 17 taget så rullade vi förbi skosulefabriken och köpte varsin hamburgare för vi hade inte ätit på hela dagen! Tog med maten ut till m&m då vi skulle se om damen ville komma hem. Men de visade sig vara mindre inressant att mamma och pappa kom, lika dant att åka hem för när vi frågade henne om hon ville åka hem så vart de lång betänketid innan de svarades.

Va nyss ute med hundarn och man är färdig att blåsa omkull ibland, det är sannslöst vad det stormar ute! Är man inte beredd när vindskjutsarna kommer så kan man banne mig åka med!

Jaaaaa nu till sist så är de lugnt, men nu är man tooooootalt slut och kroppen värker mer än någonsinn MEN det är fint hemma äntligen igen!

Lördag

Posted on 26th november 2011 by admin in Inez

Då var de lördag igen och Inez morfar och mormor kvot ligger och skramlar på botten. Eftersom pappa jobbar hela dagen så tar vi hundar, pick & pack och åker ut dit en sväng under dagen. I morgon ska det röjjas av STORA mått hemma så då har vi inte tid med ngt annat.

Inez har lekt och grejjat hela dagen. Fast ögonen blev stora när symaskinen kom fram på bordet! Då skulle det sys tyckte hon men det blir nog och vänta någora år innan det blir och sy på en sån för henne. Mormor hade en sån dag som hon egentligen inte skulle klivit ut sängen för att går åt skogen. Så ja sydde upp 2 par byxor och ett par gardinkappor åt henne och då va inez med på helspänn och kollade och grejjade. Hon satt hade en tråd och en liten  lapp ja provsydde på innan jag började med gardinerna, som hon höll på med ja vet inte hur länge.

Åkte en sväng till obs parken för att se om de kunde ha några omtagssnoddar el va det heter till gardiner men si de hade de inte. Men jag passade på att handla lite frukost då vi inte kommit iväg och storhandlat än. Inez va så trött att hon var i en helt annan värld, fattar inte att hon kan bli så trött! Hon va inte alls så när vi åkte hem ifrån men ju närmre kassorna vi kom dessto värre blev det. När vi skulle kolla på en sak så ställde hon sig på knä framför sin barnkundvagn och höll i handtagen och sen la hon huvudet på det. Så då va de bara raka spåret ut och åka hem.

Men varför sova lite… näe de är ju onödigt. I bilen sover hon ju jämt men tänkte hon kunnat vila lite när vi kom hem till morfar och mormor men men…

Hon skulle stanna över natten hos m & m, men tänkte att vi får se hur de blir när hon e så trött om hon får för sig att inte stanna eller hur de blir. Men hon skulle stanna och sova över.

De va tur hon stannade så de kan bli lite gjort hemma i morgon, så de ser ut här hemma efter vi var tvugna och packa upp en massa från källaren! En massa som då ska tillbaka dit och hur många millioner saker som hellst som behövs göras känns de som så morgondagen är de hårdkörning på från tidig morgon till sen kväll!!

Inte mycket intressant…

Posted on 22nd november 2011 by admin in Vardagliga ting

…har jag att skriva här känns de som. För tillfället mest dålig hela tiden, vädret som inte kan bestämma sig sätter igång värken i rygg och nacke dubbelt upp minst! Så gör inte mer än jobbar de dagar som jag ska och sen de andra dagarna är nog mest en dimma som vanligt. Kommer inte ihåg vad jag gör och får väl inte direkt ngt gjort heller ska väl tilläggas.

De har iaf vart här idag och bytt de där förbenade avloppsrören så nu kanske de slipper vara stopp i dem stup i ett!! Så ÄNTLIGEN kanske man kan få bort allt man fått släpa upp från förrådet för att rörgubbarna skulle komma åt avloppsrören såm sitter på väggen i förrådet.

Som de vart både förra veckan och nu denna så har vi hela nedre våningen full av kartonger och massa lösa grejjor som nu ska ner igen! Släpa, släpa och släpa. Hoppas man kan få lite tomt så de går att börja lite med advents pysslet och städet, då man inte kan göra allt på en el två dagar.

Ja ungefär så intressant är livet för tillfället… :-/

Går de bra eller går de som vanligt – Jooo, det går som vanligt!

Posted on 19th november 2011 by admin in Inez,Vardagliga ting


Fast kanske lite bättre än för denna…. Snygg fickparkering iaf *asg*

Idag så åkte vi ut till morfar och mormor på förmiddagen. Inez va igång redan kl.8 och skulle åka, då var hon startklar i full mundering men hon fick lugna sig lite iaf…

Morfar skulle kolla på en framlycktan (innanmätet) på bilen som pajjade när glödlampan till halvljuset skulle bytas. Eftersom mina glödlampor går sönder konstant så byts de alltid någon lampa minst varannan månad så antar att de inte va konstigt att de gick sönder till sist. Hur som hellst så kunde man glömma det där med att kolla om de gick att laga efter som halva fronten på bilden skulle monteras bort innan själva lycktan kundes komma åt ordentligt. Var tvungen att ta bort hela ”spoiler/stötfångaren/plastfronten”  för att komma åt och grejja. Känns som de skulle ta en hel vecka att montera isär och ihop allt. Så  ja det får väl bli idioterna på volvo som gäller.

Blev en sväng till klädhuset M för att kolla lite på pysmas och strumpisar till damen men de slutade med att de fick behålla kläderna. Inte en gång till man åkter till de där surkärringarna, denna gången var måttet rågat. Så blev en sväng förbi Nighmare eller var det heter som ligger vid öb. Hittade strumpbyxor och galonvantar till damen. Träffade på bror med fru som var på jakt efter vinterjacka.

Sen bar de hem över och Inez har inte släppt de där vantarna hon fick varken ute hos morfar o mormor eller nu hemma, så nu ligger hon och sover med dem…

Möte på Eductus

Posted on 17th november 2011 by admin in Vägen till framtiden,Vardagliga ting

Idag var de möte på Eductus innan jobbet. Lena hade skrivit ihop en sammanfattning av arbetsträningen hittills och hur de skulle trappas upp och hur mina tider ska se ut i framtiden. Äntligen ngn som fattar att de inte går och jobba varje dag, det är tydligen väldigt vanligt att de är så bara arbetsförmedlingen & fkassan som inte vet om det. Eller vet om, de skiter fullständigt i det, inget annat.

Så de ska bli intressant sen när AF och Förnedringskassan ska ta del av min utredning som de själva begärt. Lär väl inte va den informationen de vill ha direkt.

Fördelen med den typen av jobb som jag söker, är att de jobbar oftast 24 timmar om dygnet och därav borde arbetstiden inte vara lika svår att anpassa som på ett vanliga kontorstider.

Vilket fall som hellst får vi se va AF säger om de blir fortsättning på Eductus eller om jag måste över på AF nu vilket man inte har ngn lust med. De vet ju inte ens va de själva gör så är tveksam hur bra en arbetsträning utreds via dem.

Det är så föööööörbannat tröttsamt att Lidl Lager inte ska finnas kvar här i stan länge till, aldrig jobbar på en bättre arbetsplats! Man märker verkligen att Lagret inte har något med butikerna att göra ledningsmässigt el ägarmässigt.  Kanon chefer, kalasbra folk/arbetskamrater och för min del super bra arbetsuppgifter som jag verkligen trivs med. De har ett riktigt smart system att man är placerad ute på lagret fast man jobbar med transportplanering. Men på det sättet så får man hela kedjan inkommande gods, expedering, leverans, lager, omlagring, av-pålastning, kontroller, direkt kontakt med alla chaufförer m.m. Betydligt roligare än att sitta på ett kontor och vända papper, 5 mil från lager där själva godshanteringen sköts.

Vattenkoppor på dagis

Posted on 17th november 2011 by admin in Inez

Igår onsdag så upptäcktes de 2 första fallen av vattenkoppor på dagis och idag så var de 5 barn som inte ens kom till dagis pga vattenkoppor… Så nu kan man nog räkna dagarna innan de är dax här också, vilket egentligen vore lika bra så är det överstökat. Tror att de är bättre att de får de när de är små än när de är större.

Fick veta att inkubationstiden är 14-21 dagar och börjar först med feber och ngn sorts förkylning i vanliga fall. Så de visar sig om jag får det till födelsedagspresent…

Fars dag & Förråd

Posted on 13th november 2011 by admin in Det ska vi FIRA!,Vardagliga ting

Idag var vi ut en liten sväng till morfar och mormor på förmiddagen för att fira fars dag. Blev bara kortare besök tråkigt nog då vi hade förrådet som måste rensas för att våra avloppsrör ska bytas, vilka självklart går på väggen genom alla våra förråd i källaren!!!

Förra helgen hade A plockat ner utemöbler och tömt balkongen, gjort ordning förrådet och allting, då jag va bortrest. Måndagen när ja kom hem så mötte vi ordförande och fick då reda på att de skulle bytas avlopp för de va nu trötta på alla problem. Då höll vi verkligen på att smälla av, riva ur allt IGEN!!!

Så hela nedre våningen lär bli full me kartonger och annat bråte! Ja som hade tänkt börja beta av en massa fram mot första advent. Låter kanske tidigt men när man inte kan eller orkar göra allt på en helg som vanliga friska människor så blir de och börja i tid om de ska bli ordentligt gjort.

Men nu lär man ha fullsmockat en vecka iaf med skit här uppe så de är  bara te att drömma om ens nomal städning.

Resa till sydligare breddgrader

Posted on 8th november 2011 by admin in Resa


Happy Halloween!

Helgen gick fort efter en tripp söder om Jönköping. Riktigt kul var det, roligt att träffa personer man prata med så länge över nätet (på fejjan). Blev 5 st som sågs och inte en tråkig stund. Tanken var väl att vi skulle ha en spelträff eftersom vi alla spelar samma spel. Men de blev nog allt annat i stället för datorer allt från laga mat, gå på bilmuseum och en loppis på samma gång, promenad med friskluft, lite filmtittande och spelande me vanliga gamla hedliga brädspel.

Iofs va det kanske mindre kul och bli sjuk på natten till lördagen, började me host och harkel på fredagkvällen och sen svullnade halsen och gjorde riktigt ont och till sist försvann rösten som fortfarande är puts väck! Vaknade mitt i natten och hade svårt att andas och det gick inte att svälja, så fort man svalde kom de ut genom näsan. Skulle försöka få ner kortisonblask, tabetter upplösta i lite vatten men de va omöjligt nästan trots jag tog Strepsils innan. Men man fick ta in de i munnen och låta de sippra ner av sig själv utan att försöka svälja, då gick det. På morgonen hade jag 39,8 i feber o mådde mindre skojsigt! Fick rumservice på morgonen, Strepsils, kortison och ipren serverat på sängen, en riktig brakfrukost!

Undras hur länge detta ska hålla i sig. Va tvungen att försöka få fram ngt ord då ja skulle ringa jobbet, men min chef Emmy tyckte jag skulle smsa henne i stället…. Fick knappt fram vem de va som ringde. För något jobba va inte till och tänka på!

För första ggn i mitt liv som jag tyckte tågresande va riktigt skönt. Postafen är verkligen MIRAKEL tabletter, kunde till och med åka baklänges vilket jag blev tvungen att göra vid 2 tillfällen. Men jag kände inte något även om jag läste. MEN jag är fortfarande fundersam på om man kan åka x2000?! På ett sätt vore de mycket bättre för de blir mindre byten och går snabbare. Som de va nu hade jag 3 byten både ditväg och hemväg. Man skulle säkert kunna undvika 2 av bytena i varje färdriktning med x2000. Vet inte om man vågar utmana ödet och åka de tåget ngn gång med Postafen… Vet ingen som är åksjuk som har testat det heller.